Fehérborok

Sauska Sárgamuskotály

Tokaj – 0,75 L

Precíz borkészítés, lehengerlő illat és könnyű korty. A kézi szüret után irányítva erjedt tartályban, ezzel megőrizve frissességét. Strukturált korty és vibráló íz jellemzi. Illatában virágok, ananász és vulkanikus, köves jegyek ismerhetők fel, míg ízében citrusok, a licsi és más déligyümölcsök dominálnak.

• Maison aux Pois 

Tokaj – 0,75 L

(Borsóház) Furmint Blanc

Édes, gyümölcsös illat szépen keretezve Tokaj vulkáni talajának ásványosságával. Nagyon kedves, nagyon friss illattal indul: érett alma, kis barack és grapefruit. A szájban kedves édes ízérzet és citrusos, ropogós savak egyensúlyoznak. A korty minden szakaszában más-más gyümölcs: egressel indul, utána finom lapos barack, érett piros alma, a lecsengésben lime. Jól azonosítható ásványos sósság a vibráló, hosszú savak mellett. Barátságos, jó kortyú, „ivós” bor.

• Konyári Loliensse

Balatonboglár – 0,75 L

Új arculattal érkezett a pince ikonikus fehérbora, a Loliense. Jól bevált módon szinte változatlanul készül már 17 éve. Az első évjárattól reduktívan, tartályban erjed, sosem volt hordós része. Amikor a három fajta kierjedt, újborként kerül házasításra, majd úgy érik tovább finomseprőn. Alig érik tovább, mint a pince friss fehérbora, a Fecske, mégis annál sokkal puhább, rétegzettebb, szélesebb ízű, seprős és érett jegyekkel.

• Cseri Irsai Olivér

Pannonhalma – 0,75 L

Friss, gyümölcsös Virágos rét illata, friss szőlő zamata, ez az Irsai Olivér. Illatában gyöngyvirág, akác, bodza. Ízében muskotályos, gyümölcsös, citrusos.

Laposa – 4 hegy Olaszrizling

Badacsony 2016 – 0,75 L

Egyik legkülönlegesebb borunk a tanúhegyek földjéről. 4 vulkanikus tanúhegy, mindegyik egyéniség, mégis mind egy bölcsőből származik. A Badacsony, a Gulács, a Csobánc, és a Köves-hegy Olaszrizlingjeit házasítottuk egybe, hogy a területek a legtöbbet hozzák ki egymásból – és a végeredményből. 2022-ben szeptember végén szüreteltük az alapanyagokat a tanúhegyekről. Az eredmény egy igazi, tiszta fajtajelleges Olaszrizling. Illatában áradó gyümölcsösség, kevés menta, citrusos és sós, bazaltos jelleg. A savak és a mineralitás tökéletes összhangja. Egy modern klasszikus a Balaton–felvidékről.

• Dubicz 1014 Chardonnay

Mátra – 0,75 L

Gazdagon fűszerezett vanília, őszibarack és ananász illatú bor. Ízében a fahordós érlelés határozottan jelen van, mégis a gyümölcsök is meg tudják mutatni magukat édes citrusok, körte és nyári alma formájában.

 

Kreinbacher Nagy-Somlói Juhfark

Somló 2015/2016 – 0,75 L

A Nagy-Somlói borvidék legmeghatározóbb szőlőfajtája. Válogatás után egészfürtös préselés, majd részben acéltartályban és részben hordóban erjedt és érlelődött. Határozott, de nem túlzó sav mellett gazdag ásványosság. A melegebb tónusú citrusok, grapefruit, mandarin és ízében a finom sósság mellett kissé megjelenik a körte. Arányos és fajtajelleges bor, hosszú utóízzel. 

Pannonhalmi Tricollis fehér 

Pannonhalma – 0,75 L

A fehér Tricollis a Pannonhalmi borvidék egyik legkedveltebb fehérbora. A felhasznált szőlőfajták az olaszrizling, a rajnai rizling, a fűszeres tramini és egy kevés pinot blanc. Intenzív illatában a citrusok mellett fehér húsú gyümölcsök mutatkoznak meg. A korty könnyed és gyümölcsös, üdítő savakkal. Jó ivású, bárhol és bármikor fogyasztható tétel.

Thummerer Egri muskotály 

Noszvaj – 0,75 L

A szőlőfajta sajátosságából eredően egy színeiben halvány zöldessárga, ízeiben kirobbanóan gyümölcsös, intenzív szőlővirágos illatú bor fogad bennünket. A reduktív technológia a magas illatot még inkább kiemeli. Ez a bor az alacsony alkohol- és a szőlőből származó természetes maradék cukortartalmának, valamint szép savszerkezetének köszönhetően a borkóstolás szépségeivel még csak most ismerkedők számára is kellemes élményt nyújthat. Édes bor lévén érdemes kipróbálni túrós, tejszínes süteményekhez, vagy egy késő délutáni, esti beszélgetés társaként, 8-10°C-on fogyasztva.

• Matua Sauvignon Blanc

Marlborough, Új-Zéland  – 0,75 L

Marlborough legkülönbözőbb részeiről szüretelt szőlő, ami visszaköszön a finom, hűvösebb ropogósság és az érettebb trópusi ízek összhangjában. A borkészítés minden pontján a frissességre koncentrálva. Energikus és kristálytiszta illat, benne minden, ami zöld: egres, frissen vágott fű, spárga, lime, mellette mangó és maracuja. Az új-zélandi sauvignon blanc origója.

• Tussoc Jumper Chenin Blanc

Nyugati-Fokföld, Dél-Afrika – 0,75 L

Intenzív, finom illatok, főleg trópusi gyümölcsök. Az ízben érett őszibarack és ananász jelennek meg. Behízelgő, főleg a gyümölcsös aromákra építő gazdag chenin blanc Dél-Afrika nyugati partjáról.

Rosé borok

• Lelovits Tamás Rosé

Villány – 0,75 L

Igazi könnyed, üdítően friss rozé. Illatában, ízében rengeteg tetszetős piros bogyós gyümölccsel.
Behűtve az igazi.

Sauska Rosé 

Villány – 0,75 L

Provance-i rozét idéző halványbarack virágos, cseresznyés, szuperfriss illattal. Kortyában kirobbanó energia, rebarbara, meggy, ribizli, fehér húsú őszibarack és sárgadinnye. Imádnivaló citrusosság járul hozzá a frissességhez, vérnarancs és mandarin villan fel a hosszú kortyban. Mediterrán és rendkívül sármos, ez az évjárat inkább a francia vonalat képviseli, persze a szokásos, szeretett villányi x faktorral.

• Kúcs Gyula Kékfrankos Rosé

Villány – 0,75 L

Közepes intenzitású lazac szín, narancsos reflexekkel. Illatát diszkrét, elegáns gyümölcsös jegyek vezetik. Kóstolva száraz, lendületes savérzet, könnyű test, finom gyümölcsös ízek jellemzik. Kúcs Gyula roséja egy igazán kedves rosé a déli lankákról.

Vörösborok

• Vesztergombi Cabernet Sauvignon

Szekszárd– 0,75 L

Számos fajtára jellemző komplex érett illat és íz világgal, melyet még inkább kiteljesít a 18 hónapos nagyfahordós érlelés. A bor nagy beltartalmú értékei miatt palackban is hosszan érlelhető. Kiváló éjváratokban barrique hordós érleléssel prémium kategóriás bor készül.

 

• Riczu Tamás Super Prémium Villányi Franc

Villány– 0,75 L

Gyönyürű, tartalmas bort kaptunk, mely elsősorban intenzív gyümölcsösségével varázsol el az aszalt szilva, áfonya és cseppnyi szeder mellett a fanyar galagonya és az érett naspolya bársonyos zamatával, melyek harmonikusan elegyednek a bors, a fahéj és a finomra reszelt étcsokoládé izgalmasan fűszeres aromáival. Karakteres, érett, sötét cseresznye színvilág, halk, kifinomult bordói illat, szép textúra, szép hordó, közepesen jól integrált, feszes, szépen lekerekedett tannin szerkezet és masszív, korrekt savak kényeztetik a borkedvelőket hosszú utóízzel és hihetetlen energiával. Egy tüzes, de testes, komoly, hosszú, egyensúlyos és elegáns bort kóstolunk némi újvilági beütéssel. 21 hónapon keresztül érleltük.

 

• Ruppert Merlot

Villány 0,75 L

Diósviszló a Villányi borvidék legnyugatibb területe, egy különösen napos és meleg fennsík. Alacsony tőketerhelés, kézzel válogatva, nyitott kádban irányítva erjedt finomseprőn, majd új és használt 225 literes magyar hordóban érlelődött 18 hónapig. Meleg, érett, enyhén húsos illatjegyek, sűrű szövésű, lekváros, sült paradicsomra emlékeztető korty, melyet visszafogott hordófűszerek kereteznek.

• Lelovits Tamás Portugieser

Villány– 0,75 L

Picit tüzes, dehát már éppen megvesz az Isten hidege. Picit buja, könnyű kis kaland. Picit szilaj, megvadítja a libákat, sülve főve együtt vannak! Villányra jellemző fajta, az idetelepített németek hozták magukkal. A mindennapokban meg sem lennénk nélküle. Szomjoltóan gyümölcsös, kedves, simulékony, amely minden nap jólesik. Friss, tiszta, fajtajelleges pirospozsgás gyümölcsössége, lágyabb tannin tartalma miatt szeretjük.

 

• Kovács Nimród Soul Syrah

Eger – 0,75 L

Szép házasítása a Nyilasmár és Nagyfai különleges minőséget adó terroirok érett gyümölcseinek. Előbbi dűlő vékony, köves, tufás termőrétege és erős déli lejtése tüzességet,testet, a Nagyfai kötött barna erdő talaja gazdag és tiszta aromát kölcsönöz a bornak. Illatában indulásként érett feketecseresznyés, földes jegyeket fedezhetünk fel, később szilva, édes dohány és bőr fokozza a fajta karaktert. Mély színű vörösbor, a szájban bársonyos tanninokkal és szép lecsengéssel rendelkezik.  

 

• Kovács Nimród 777 Pinot Noir

Eger – 0,75 L

Ez az elegáns burgundi világfajta igazi otthonra talált a kiváló adottságú Noszvaj melletti birtokunkon. Finom fűszeres jegyek párosulnak a tiszta gyümölcsösséggel. A halvány cseresznyepiros színű bor fűszeres illatába málnás, ribizlis és érett cseresznyés gyümölcsösség vegyül. Kifejezetten kellemes az illat, folyamatosan nyílik, változik, szélesedik, de sosem válik tolakodóvá.

 

• Thummerer Tréfli Cuvée 

Eger– 0,75 L

Ez a bor egy sajátos, különleges ízlésvilágot tükröz. Édes vörös bor, amely alacsony alkoholtartalmával és a szőlőből származó maradék cukortartalmával, intenzív, fűszeres illatával, finom savaival rendkívüli népszerűségnek örvend. Fahordós jegyeket, élvezetes aromát magában hordozva igazi élményt jelent fogyasztója számára. Édes mivoltának köszönhetően kimondottan desszertbornak ajánljuk, diós, mogyorós desszertekhez, piros gyümölcsökkel kiegészítve. Baráti összejövetelek alkalmával az édes, illatos vörösbort kedvelőket meglephetjük vele. 14-16°C-on fogyasztva ajánljuk.

 

• Schieber L’aura Cuvée

Szekszárd– 0,75 L

Pincészetünk emblematikus nagy cuvée bora, mi megtaláltuk benne mindazt, amit egy nagy borban keresünk: megfejtendő, rejtélyes ízeket, sok gyümölcsöt, mélységet, emlékezetességet, és egyediséget. Első töltésű francia, és magyar hordókban érlelődött, a cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos borok házasítása tökéletes harmóniára talált, jóivású, összeérett tétel. Rubin szín, lendületes gyümölcsös illat jellemzi, kóstolva friss gyümölcsök sokasága, a piros bogyóstól az erdei gyümölcsökön át, szép szilvás jegyekkel kiegészítve, nagyon jól áll neki a palackbuké.

 

• Balla Géza Kolna Kadarka

Ménes-magyarád, Erdély – 0,75 L

Régóta termesztik a borvidékünkön, ez a szőlőfajta tette híressé Ménest. Színe az átlagos kadarkáknál mélyebb tónusú, rubinvörös. Illatában- és ízében is gazdag fűszeres, vadvirágos és gyümölcsös aromák keverednek. Koncentrált cink tartalma növeli a férfierőt. Talán ez a tulajdonsága tette oly híressé Bécsben a XVIII.- XIX. században. A Kadarka bőven termő fajta, azonban jelentős hozamkorlátozás mellett (kb. 5 tonnát szüretelünk hektáronként) igen magas minőséget ad. Spontán erjesztéssel, ászokhordós érleléssel készült vörösbor.

 

• Contrade Primitivo

Puglia, Itália – 0,75 L

A Falvo család 2015-ben indította útjára a Massera Li Veli új termékcsaládját Contrade néven, mely kizárólag kiváló minőségű, helyi gazdáktól felvásárolt szőlőből készül. A Contrade (jelentése parcella) elnevezés kőfalak, fasorok, felismerhető természeti adottságok által határolt, régóta ismert és nevesített szőlőterületeket jelöl. A választék egyik belépő primitivója is régiós összefogás gyümölcse: kissé atipikus karakterével, túlérettség és nagy test helyett a fajta játékosabb, könnyedebb arcát mutatja. Vidám karakterében füge, cukorkás ízek és fűszeresség, a savakat pedig kevés maradékcukor kerekíti.

• Kaiken Ultra Malbec

Mendoza, Argentina – 0,75 L

Malbec 1200 méter tengerszint feletti magasságból. Kézi szüret, erjesztés betonkádban, majd 12 hónapos érlelés francia tölgyben. Illatban fűszeres, virágos jegyek, áfonya, szeder. Puha tannin, hosszú lecsengés.
A korty rendkívül sűrű szövésű, robosztus, dohánnyal, kakaóval, édes fűszerekkel, szilvával, szederrel.

Pezsgők

• Kreinbacher Extra Dry

Nagy-Somló – 0,75 L

Az illatban érezhető finom aromák között alma, virágok, hársméz. Szájban a gyümölcsös jegyek közül a citrusok, grapefruit és ananász emelkedik ki, a háttérben vanília és péksütemények. Friss, de egész kerek és kellemes habzású, utóízében visszafogott ásványos-sós jelleg érződik. Az optimális dosage miatt ételek sokoldalú kisérője.

• Kreinbacher Brut Classic

Nagy-Somló – 0,75 L

Fehér virágok, mandula, lime, birCitrusok, fehérvirágok és mandula – már illatában ígéretes aromákat sorakoztat fel. A chardonnay alapozza meg a friss és elegáns összképet, de a furmintra jellemző kellemes kesernye is megjelenik. Ízében a grapefruit és lime mellett csonthéjasok, birs, toast és pirított mandula. Lendületes, telt habzású tétel. Utóíze határozottan ásványos, a dosage pedig ideális egyensúlyt biztosít. Minden újabb alkalommal jó választás.

• Valdo Elevantum prosecco

Olaszország – 0,75 L

Virágok, golden alma és körte, harmonikus savasság.

• Valdo Elevantum rosé prosecco

Olaszország – 0,75 L

Intenzív gyümölcsösség, szamóca, málna, enyhe virágosság.

• Moët & Chandon Imperial Brut Champagne

Franciaország – 0,75 L

A Moët & Chandon Impérial elegáns aranysárga színnel rendelkezik zöldes csillogással. Élénk, intenzív zöldalma és citrusfélék illatával. Az ásványos árnyalatok és a fehér virágok frissessége dominál a halvány tónusok eleganciájával, mint a briós, gabonafélék és a friss dió.